Aktiviteter 2023

2023

Röjardag
22 april, lördag kl. 14.00. Vi börjar säsongen som vi brukar med röjardag på Stadra herrgård. Som vanligt ska parken och området runt ladugården snyggas upp och göras i ordning inför teatersäsongen. Ta med grova skor och arbetshandskar. Ni bjuds på fika vid ankomst och korv med bröd som avslutning.

Valborgsmässoeld
30 april, söndag. Valborgsmässoafton kl. 19.00. Valborgsmässoeld intill Stadras parkering. Varmkorv och dryck finns till försäljning. Eller ta med egen förtäring.

Gårdsloppis
13 maj, lördag, kl. 10.00 – 13.00 på stora parkeringen. Välkommen att fynda scenografi, böcker och porslin.
Vill du också sälja på loppisen? Vi har 15 platser till dig som bor i Stadranejden eller Grecksåsar. Du säljer direkt från din bil och med eget bord. Kontakta Kristina Bonander om du har frågor eller vill boka plats, på mail kristina.bonander@hotmail.se eller 0733-981759.

Årsmöte
14 maj, söndag, kl. 14.00 i Sjöstugan, Stadra herrgård. Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Byalaget bjuder på kaffe med dopp.

Midsommarfirande
23 juni, fredag, kl. 14.00. Samling vid herrgården för att pryda och resa midsommarstången.
Därefter dans, musik, lekar, lotteri, mm. Ta med välfylld picknickkorg. Varmkorv och dryck finns att köpa.

Generalrepetition på Stadra Teater
29 juni, torsdag, kl. 19.00. Jordens oro Viker. En pjäs om drömmar och sökande, om att förvalta sitt liv och om att få vara passionerat uppfylld av ett kall. Alla medlemmar välkomna.

Rockesholm kyrkogård.
18 juli tisdag, kl. 13.00. Rundvandring under ledning av Sten Wistrand. Rockesholms kyrkogård kom till efter ett initiativ 1774 av brukspatron Olov Holmgren. Den största gravvården är ”hwilorum” för hans son Olov Daniel Holmgren, ”dess hustru och barn”. Men den vård som drar till sig mest uppmärksamhet är ändå den över ”trotjenaren” Peter Nilsson Hasselgren”. Den är placerad nära den över brukspatronen och egendomligt stor och påkostad för en fattig man som Hasselgren. Om bakgrunden till detta går diverse historier, men frågan är vad som är sant och inte. Det var f.ö. i Rockesholms kapell som dåvarande informatorn på Stadra, Johan Olof Wallin, höll sin första predikan 1799. Sedan skulle han göra karriär inom svenska kyrkan och bli ett av den svenska psalmdiktningens största namn.

Kräftskiva
2 september, kl.18.00. Sjöstugan, Stadra herrgård. Ta med kräftor och de tillbehör som krävs. Byalaget bjuder på kaffe och kaka.

Wallindagen
15 oktober, kl.15.00. På Johan Olof Wallins födelsedag. Samling vid Stadras parkering för en kort vandring upp till Wallins grotta. Ta på rejäla skor eller stövlar. Anmälan till Teaterfoajén i Nora 0587–311 305. I samarbete med Stadra teater, som bjuder på fika.

Styrelsen Stadranejdens Byalag