Dagemålspelle

Februari 1958.
Dagermålspelle under arbete i Greksåsars hytta.
”Dagermålspelle” hette egentligen Per Andersson, men var född vid Dagermålsfallet, som ligger intill Skärhyttan på landsvägen Stadra – Rockesholm. Dagermålspelle bodde som gift dels vid Skärhyttan och dels vid Kärret efter sjön Grecken.
I hyttan vid Greksåsar fanns intill rådstun en hyttkammare, som användes som viloplats för hyttans arbetare och dels som raststuga för körare, som kom till hyttan dels med kol och dels med malm och dolomit.
Dagermålspelle retades av sina arbetskamrater för att han under sömnen rev på en viss del av kroppen. Pelle förnekade detta på det skarpaste och var mycket indignerad för dessa beskyllanden, som han sade var en stor lögn.
För att bevisa sina påståenden klipptes svanstagel av en häst. Dessa tagel indränktes med tjära, varefter dessa tagel inklusive tjäran placerades på Pelle under hans sömn. Pelle sov nämligen mycket tungt, så det beredde inga svårigheter.
Då Pelle vaknade hade han tjära på händerna och detta påvisade Pelles arbetskamrater för honom och då fanns det ingenting, som förnekade deras påståenden.