Bönemöte hos Funkes

Bönemöte hos Funkes i Ryttarbacken i slutet på 1800-talet
Familjen Funke skötte det mesta på gott och ont i trohet. Själva ansåg de att de skötte det enbart goda med tro på Backlasse och hans trollerier. En söndagseftermiddag var det ett bönemöte med någon predikant, jag skulle tro det var ”predikarkari”, men jag är inte säker på uppgiften. Folket församlades och satt i andakt. Det var ju på sommarkvällen så betjäningen på Stadra Herrgård var lediga och kom de också med sina långa kjolar, som räckte till golvet. Då andakten pågått en stund, stack det ut en röd hundsvans under Anna Berggrens kjol. Hundsvansen rörde sig nästan rytmiskt med sången. Hundens kropp var väl dold av kjolen i övrigt. Alla såg ju fenomenet, att Anna Berggren fått röd svans på gamla dar. Alla log, men jag som var i fäåldern började gapskratta så jag blev utförd från bönemötet och fick en massa ovett dessutom, så jag blev nog betydligt bättre människa. Hunden hade varit instängd vid Stadra, då de gick därifrån men lyckats peta upp en dörr och sprungit efter till Ryttarbacken.
I detta sammanhang förekom en del predikanter, som gick och predikade på 1800-talets slut. En som hette P Engquist, som hade en dubbelarmad gitarr. Det påstods, att han arbetade på sommaren samt predikade på vintrarna. Det var ett sätt att försörja sig. Det var en äldre man.
Det förekom ytterligare en som skulle vara från Kristinehamn, och hette Ivan Karlsson. Det var en yngre man. Han försvann helt och hållet utan vidare och ryktet, som allting vet, berättade att han blivit häktad. Men någon bekräftelse därpå hörde jag aldrig.
Prästerna från statskyrkan förnedrade sig då och då att predika i skollokaler men att ta steget ut eller in i hemmen det ingick ej i yrket. En sak, som har förändrat umgänget bland människorna i hög grad är biltrafiken, som medfört en hel revolution bland mänskligheten. Detta hade förut skett i stort med järnvägarnas tillkomst, som dessutom var för dyra för gemene man, med de inkomster som då förekom. (Ett exempel på järnvägarnas ineffektivitet kan andragas från Svartälfs Järnväg mellan Kortfors och Grythyttan. Läsbarn från Rockesholm och trakten däromkring, som skulle ”gå och läsa” i Karlsdal, hade inte råd att åka tåget mellan Rockesholm och Karlsdal, det kostade 50 öre, och tåget gick på passande tid i ena riktningen. Tåget gick med en tom passagerarevagn. Detta var i början av 1900-talet).
Människorna har genom bilarna kommit att bli människor emot varandra på ett annat sätt, t.o.m. syföreningar, där präster medverkar, de gamla syföreningarna samlade ju ihop pengar till fickbiblar åt nakna hednabarn utan någon medverkan av statskyrkopräster.