Kategorier
Nyheter

Rockesholms kapell och kyrkogård

Det drar ihop sig till vår Rockesholms-aktivitet den 18 juli med besök i kapellet (som annars är svårt att komma in i, så passa på) och på kyrkogården.
Rockesholms kyrkogård kom till efter ett initiativ 1774 av brukspatron Olov Holmgren. Den största gravvården är ”hwilorum” för hans son Olov Daniel Holmgren, ”dess hustru och barn”. Men den vård som drar till sig mest uppmärksamhet är ändå den över ”trotjenaren Peter Nilsson Hasselgren”. Den är placerad nära den över brukspatronen och egendomligt stor och påkostad för en fattig man som Hasselgren. Om bakgrunden till detta går diverse historier, men frågan är vad som är sant och inte. Det var f.ö. i Rockesholms kapell som dåvarande informatorn på Stadra, Johan Olof Wallin, höll sin första predikan 1799. Sedan skulle han göra karriär inom svenska kyrkan och bli ett av den svenska psalmdiktningens största namn.
Sten Wistrand guidar och berättar.
Vi samlas vid Rockesholms herrgård kl. 13:00, där någon från behandlingshemmet tar emot oss och för oss till kapellet. Därefter forttsätter vi till kyrkogården. Ta gärna med eget fika!